dimarts, 7 de juny del 2011

Transhumancia a Bulloses

Un any més per aquestes dates, els habitants de Llívia que encara tenen bestiar, aprofiten l'arribada del bon temps a l'alta muntanya on ja ha desaparegut la neu invernal, per a pujar el bestiar a les pastures fresques i tendres que el poble te en els entorns del llac de Bulloses.
Presa de Bulloses, el Peric i el Petit Peric

A primera hora del matí, surten de la vila camí de Cereja i d'allí internant-se en terres franceses agafen pel camí del tub de la vall d'Angostrina per a fer cap a les planes que es troben al peu de la presa de Bulloses.

L'ajuntament, a fi de mantenir viu el dret de pas per dins de terres franceses que els vilatans i els seus animals tenen segons els acords del Tractat del Pirineus (1659) 
Signatura del Tractat dels Pirineus, amb Lluis XIV de França i Felip IV de Castella, a l'illa dels Faisans, el 1659  (Escena retratada per Laumosnier)

organitza la Festa de la Transhumància en la que invita a tots els vilatans i amics a acompanyar el bestiar en la seva pujada a la muntanya, i per a la gent que no pot o no vol ferel camí d'unes 4 hores, organitza un autocar. 
Un cop arribats a l'explanada de Bulloses, dinar per a tothom a fi d'una bona amanida, carn a la brasa, coca d'anis acompanyada d'un bon moscatell.


descansant despres del llarg viatge

Ahir varem tenir sort, i el dia es va aguantar, tot i l'amenaça de fortes pluges a muntanya. Va donar temps de gaudir dels espais, muntar tot el dinar, poder dinar tranquilament i just quant estavem menjant els postres, els ruixats de pluja anaven pujant per la vall d'Angostrina, just recollir els trastos i retornar a casa.
a mig matí anaven creixent les nuvolades

Donem un cop d'ull al conjunt

2 comentaris:

Alexia ha dit...

Opino el mateix que tu, es una festa força interesant. Sobretot desprès de veura la teca..... Quim

jordi cerdanya ha dit...

Has copsat molt bé la frase.
La volta pel Costabona, molt bona !!