diumenge, 27 de juliol del 2008

Posta i sortida del Sol

El fet de llevar-me d'hora em permet veure les sortides de sol.

Sembla una perogrullada, peró la tecnologia moderna em permet fer-ho amb una visió més amplia, des de 36.000 kmts d'altitud, es a dir amb els ulls del satèlit meteosat.

L'última versió del meteosat ens ofereix unes imatges amb molta més definició, i si observem la Terra amb la càmara dins l'espectre visible podem veure la posta i la sortida del Sol, ja que durant la nit no envia imatges.

En aquest moment en que ja ha passat un mes des de'l solstici d'estiu, el Sol encara es pon per el NW, i ens surt per el NE. Això vist a alçada de satèlit i per la "regio" d'Europa es tradueix en una divisoria de llum/foscor per a la posta, que va des de el nord d'Africa vers Russia i que es va movent vers el NW, o sigui que es fa fosc primer pel sud de Grecia-Itàlia-Espanya i va corrent cap a les illes Britàniques - Escandinavia.

Al matí la línia llum/foscor comença a Escandinavia i va corrent vers el sud, sent la peninsula ibérica l'últim lloc d'Europa on es fa de dia.

La sensació de correr de la divisoria llum/foscor, es degut a que ens envia fotos cada 30' (no pel.licula), pero que amb moviment continu sembla que es bellugui.

Podeu veure aquesta experència : http://sat24.com/

La millor hora per a disfrutar de l'experiència es cap a les 8 del matí, aixis es pot veure la vesprada d'ahir i la matinada d'avui

2 comentaris:

Abelunimbus ha dit...

Perogrullada? No ho havia sentit mai. Una altra cosa destacable del nou Meteosat és que les imatges són cada 15 minuts, no 30. La pàgina aquesta és una meravella. Ja no només per les sortides i les postes de sol; si cliques l'amliació de la Península, realment es veuen les nuvoaldes, els núvols baixos, les boires que dóna gust.

beaeilq

beaeilq

jordi cerdanya ha dit...

Sembla una ‘perogrullada’, pero és com quan et pregunten si t’estas deixant la barba, "La barba? jo no me la deixo, és ella que va creixent sola…".

Abel, et sembla bé aquesta definició?

Perogrullada, es la obbietat mateixa