dijous, 10 de febrer del 2011

Seguiment de l'Hespèrides


L'Expedició Malaspina és la missió científica més gran de la història d'Espanya sobre el canvi climàtic i la biodiversitat dels oceans. Un total de 400 investigadors d'arreu del món i 57 marins de l'Armada participen en l'empresa. A bord del vaixell oceanogràfic 'Hespérides' circumnaveguen el planeta i recullen 70.000 mostres d'aire, aigua i plàncton. L''Hespérides' destinarà set mesos a la campanya. Va salpar de Cadis el 14 de desembre del 2010 i atracarà a Cartagena el 14 de juliol del 2011, després de fondejar a Rio de Janeiro, Ciutat del Cap, Perth, Sidney, Auckland, Honolulu, Panamà i Cartagena de Indias.

El Victoria & Albert Waterfront de Ciutat del Cap Capbull al migdia de turistes, executius sud-africans i negociants estrangers. El lloc no és gaire diferent d'altres antics recintes portuaris reconvertits en àrees comercials, com el Port Vell de Barcelona o el Pier 39 del Fisherman's Wharf de San Francisco. A 200 metres escassos del bullici, en un silenciós moll pròxim al Coaling Jetty, l'embarcador de carbó de les primeres dècades del segle XX, destaca el buc ataronjat d'acer de l'Hespérides, capaç d'obrir-se pas a través de gel de mig metre de gruix.



En contrast amb l'enrenou del V&A Waterfront, a l'Hespérides hi regna la calma. Una calma tensa. Divendres, el vaixell d'investigació oceanogràfica salparà de Ciutat del Cap cap a Perth, a Austràlia. Durant 29 dies de navegació sense tocar port, travessarà el sud de l'oceà Índic. Serà la tercera etapa de l'Expedició Malaspina, la missió d'investigació oceanogràfica més important de la història d'Espanya i la primera vegada que científics espanyols exploraran l'Índic, el gran desconegut dels oceans.
Els 32 científics, 55 militars i 5 tècnics que integren l'expedició en aquesta etapa, en què va enrolat EL PERIÓDICO, van pujant a bord al llarg del dia i enllestint els preparatius. La tripulació, militar, és la mateixa que va iniciar la circumnavegació del planeta el 14 de desembre a Cadis i que l'acabarà el 14 de juliol a Cartagena. Entre les dues places, el vaixell només tocarà terra als ports de Rio de Janeiro, Ciutat del Cap, Perth, Sydney, Auckland, Honolulu, Panamà i Cartagena de Indias.

Repàs de detalls
El català Jordi Dachs, investigador del CSIC i cap de l'equip científic en aquesta mànega, repassa els detalls de l'organització. Hi ha mil coses per confirmar. Rep informacions dels especialistes de la Unitat de Tecnologia Marina (UTM). Un dels congeladors de -80º on es conserven mostres de bacteris, virus, zooplàncton i fitoplàncton els va donar ahir un ensurt. Guanyava temperatura de manera alarmant. Avui ja està reparat. Un problema menys. L'Antonio, informàtic de la UTM, verifica els equips de comunicacions i anuncia problemes els últims quatre dies de la travessia: l'Hespérides perdrà llavors l'empremta del satèl·lit Xtar i no la recuperarà fins a Perth.
Dachs subratlla amb orgull indissimulat les grans xifres de l'expedició: el vaixell cobrirà 42.000 milles nàutiques, gairebé 80.000 quilòmetres, en una missió en què prenen part 400 científics de tot el món, 250 d'ells espanyols, que recolliran i estudiaran 70.000 mostres marines des de la superfície fins a 4.000 metres de profunditat. Tot això costarà sis milions d'euros, sense comptar el vaixell ni els sous dels científics ni els tripulants, ni tampoc els treballs d'anàlisis posteriors al 2013.
El canvi als oceans
¿I quin és el propòsit general de tot això? Fer una avaluació exhaustiva sobre l'impacte del canvi global en els oceans i explorar de manera especial l'encara molt desconegut ecosistema de les grans profunditats. “I també -incideix Dachs- impulsar una nova generació d'investigadors oceanogràfics espanyols, experts en una nova cultura de cooperació i unió de forces i recursos”.
Calma tensa fins divendres, a les cinc de la tarda. A aquella hora salparà l'Hespérides. Doblarà el llegendari cap de Bona Esperança, deixarà enrere l'Atlàntic i s'endinsarà en l'Índic. Una vegada ultimats els preparatius, els investigadors se citen per sopar aquesta nit al restaurant Mama Àfrica, an la ciutat, sota la rotunda abraçada del massís de Table Mountain.
(font,  elPeriodico.cat)